Μια βορειοελληνική πόλη στην τουρκοκρατία : ιστορία της Κοζάνης, 1400-1912 - Παπακωνσταντίνου, Μιχάλης Γ., 1919-2010 (Βιβλιοπωλείον της "Εστίας" Ι. Δ. Κολλάρου, 1998)
Η ιστορία μιας από τις νεότερες βορειοελληνικές πόλεις -η ιστορία της Κοζάνης, αλλά και πολλών άλλων όμοιων πόλεων σ' ολόκληρο τον ελληνικό χώρο- δεν είναι παρά η ιστορία κάποιων γεωργών και κτηνοτρόφων οι οποίοι κυνηγημένοι από τους εισβάλλοντες στα Βαλκάνια Οθωμανούς, εγκαταλείπουν τις πατρογονικές τους εστίες και ιδρύουν κάποιο χωριό σε δασωμένη και κρυφή, μακριά από τους γνωστούς δρόμους, ορεινή περιοχή. Το χωριό αναπτύσσεται και γίνεται κωμόπολη και, αργότερα, πόλη. Οι κάτοικοι μεταβάλλονται σε αστούς, βιοτέχνες και εμπορευόμενους, ανοίγουν αγορές, αναπτύσσουν τα γράμματα και τις τέχνες, χτίζουν αρχοντικά, ιδρύουν σχολεία, χτίζουν εκκλησιές. Έργο πολύχρονης έρευνας, από ένα εκλεκτό τέκνο της Κοζάνης.