Ιστορία της Θεσσαλονίκης. - Λέτσας, Αλέξανδρος Ν. (Τριανταφύλλου Μ. τυπογρ., 1961)
Ίδρυσις, ονομασία, θέσις -- Πολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά ελατήρια -- Μακεδονική περίοδος -- Ρωμαϊκή περίοδος -- Βυζαντινή περίοδος