Η αριστερά ως δεξιά, η δεξιά ως παντομίμα : στοιχεία κριτικής ανάλυσης του νεοελληνικού μηδενισμού - Γιανναράς, Χρήστος, 1935- (Δοκίμια / Πατάκη, 2001)
Όσο περισσότερο «προηγμένη» είναι σήμερα μια κοινωνία τόσο ταχύτερα και οργανικότερα αφομοιώνει το ψεύδος. Η εξοικείωση με το ψεύδος, ο κοινωνικός μιθριδατισμός, παγιώνεται καθημερινά και σταθερά, γιατί είναι συνολικός και ολοκληρωτικός ο μετασχηματισμός της κοινωνίας σε αγορά. Λειτουργούμε ως καταναλωτές μέχρι τα βαθύτατα υποστρώματα του ψυχισμού μας: οι προηγμένες τεχνικές της διαφημιστικής ψευδολογίας διαμορφώνουν ανεπίγνωστα την άμβλυνση των κριτικών μας αντιδράσεων, την υποκατάσταση της εμπειρικής πιστοποίησης από την επιθυμητή ψευδαίσθηση.