Λυσιστράτη - Αριστοφάνης, π. 450-π. 385 π.Χ. (Αρχαία ελληνική γραμματεία : Οι Έλληνες, 1993)
Η ηρωίδα του έργου Λυσιστράτη πείθει τις Αθηναίες να καταφύγουν σε ερωτική αποχή έναντι των συζύγων τους με σκοπό τον τερματισμό του πολέμου. Στο τέλος επέρχεται η συμφιλίωση. Από τα δημοφιλέστερα αριστοφανικά έργα.