Φίμα - Oz, Amos, 1939-2018 (Μεγάλοι σύγχρονοι λογοτέχνες, 1994)
"Φίμα",είναι το υποκοριστικό του Ευφραφιμ. Τι σόι άνθρωπος είναι αυτός ο απρόβλεπτος, παρατημένος, υπέρβαρος μεσήλικας που αδιαφορεί για τα πρακτικά καθημερινά θέματα, παθιάζεται και αναλώνεται σε ατέρμονες συζητήσεις για το Μεσανατολικό και τη λύση του, που με αγάπη και σεβασμό βλέπει τους Αραβες, ενώ θλίψη, οργή και ντροπή τον κυριεύουν για την κυβέρνησή του και για την τρομερή κατάσταση που επικρατεί στα Κατεχόμενα; Ποιος είναι αυτός ο τύπος, που όλοι τον αγαπούν, όλοι φροντίζουν και συνάμα όλοι βαριούνται; Είναι ένας αυτιστικός, ένας μεσήλικας με μυαλό παιδιού; Ενας αδιάφορος, ένας εγωιστής, ή μήπως δεν τίποτε από όλα αυτά; Είναι, άραγε, ένας σύγχρονος "ηλίθιος", ένας πρίγκιπας Μίσκιν; Ενας ευφυής άγιος, ίσως; Ο "Φίμα" του Οζ είναι ένας απλός άνθρωπος, που υπερβαίνει τη ρουτίνα και τα αισθήματά του, που αγαπά το σύνολο και νοιάζεται γι' αυτό. Είναι ένας άνδρας που δεν πάσχει από κτητικά αισθήματα, από κακίες, ένας αντίπαλος και αντίζηλος που δε διακατέχεται από τον πόθο της αντεκδίκησης. Είναι ένας ρομαντικός, αλλά συγχρόνως θλιβερός εραστής. Ενας εραστής που αγαπά όλες τις γυναίκες του κόσμου και επιθυμεί να τους χαρίσει την ευτυχία. Μια ανθρώπινη ύπαρξη, τρυφερή, ποιητική, ρομαντική, ειρηνική, Ενας Δον Κιχώτης του καιρού μας. Ενα παιδί, που ποτέ όσο ζούσε ο πατέρας του - και ας είχε περάσει τα πενήντα - δε μεγάλωσε. Και ξαφνικά, μετά την απώλεια του γεννήτορά του, έρχεται σ' επαφή με το γήρας, τις ευθύνες, τη ζωή και δέχεται να βρεθεί σ' ένα οδυνηρό τετ - α - τετ με το θάνατο. Ετσι αποφασίζει να κάνει αυτό που από την αρχή του βιβλίου είχε προγραμματίσει. Να πάει κινηματογράφο! Κάτι που όλο ανέβαλλε, γιατί νόμιζε ότι έχει κανείς πολύ χρόνο στη διάθεση του, για να μπορεί συνεχώς να αναβάλλει... Ενα εξαιρετικό μυθιστόρημα, του σημαντικότερου, ίσως, συγγραφέα του Ισραήλ, ο οποίος τιμήθηκε το 1992 με το Γερμανικό Βραβείο Ειρήνης.