Ένας ανήσυχος Δεκέμβρης - Bellow, Saul, 1915-2005 (Μεγάλοι σύγχρονοι λογοτέχνες, 1984)
ΟΙ ΚΡΥΦΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΓΑΜΟΥ Ο Κορντ, Κοσμήτορας σ ένα πανεπιστήμιο του Σικάγου και η σύζυγός του, Μίνα, διεθνώς αναγνωρισμένη αστρονόμος που έχει από χρόνια μεταναστεύσει στην Αμερική, βρίσκονται στην Ανατολική Ευρώπη, για να επισκεφτούν τη μητέρα της Μίνας που νοσηλεύεται ημιαναίσθητη σ ένα κρατικό νοσοκομείο. Καθώς ο Κορντ προσπαθεί να βοηθήσει τη γυναίκα του να τα βγάλει πέρα στο λαβύρινθο μιας ασφυκτικής γραφειοκρατίας και να προσαρμοστεί στη νέα του ζωή, αρχίζει να μαθαίνει ένα-ένα τα νέα από τα διάφορα προβλήματα που έχει αφήσει πίσω του στο Σικάγο. Νέγροι κακοποιοί έχουν δολοφονήσει έναν από τους φοιτητές του. Μια σειρά από άρθρα που γράφει σ ένα περιοδικό προσβάλλουν κάποια στιγμή ισχυρούς πολίτες του Σικάγου που θεωρούσε ως τότε φίλους του. Ένας σύντροφος των παιδικών του χρόνων, φυσιογνωμία τώρα στην τηλεόραση, του αποκαλύπτει πτυχές που ποτέ δεν είχε υποψιαστεί στον ίδιο του το χαρακτήρα. Σιγά-σιγά γίνεται φανερό ότι το ταξίδι του Κορντ στο εξωτερικό είναι κάτι περισσότερο από ένα σύντομο διάλειμμα σε μια ήσυχη και ανέφελη ζωή κι ότι τίποτα γι αυτόν δεν θα είναι πια το ίδιο. Στη γνώριμη μαγεία και άφθαστη τεχνική του Μπέλοου, ο ΑΝΗΣΥΧΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ έρχεται να προσθέσει μια νέα αίσθηση υπερέντασης που θυμίζει σχεδόν θρίλερ.