Μακεδονία : το ιστορικό πρόσωπο του ελληνικού βορρά = Macedonia : the historical profile of northern Greece - Παντερμαλής, Δημήτριος, 1940- (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 1992)
Το λεύκωμα αυτό παρουσιάζει, με σύντομο και περιεκτικό τρόπο, καθώς και με πλούσιο εικονογραφικό υλικό, την ιστορία της Μακεδονίας από τον 7ο π.Χ. αιώνα μέχρι σήμερα. Επιγραμματικά και με σαφήνεια παρουσιάζεται η ιστορία της Μακεδονίας, η οποία κατά τον 4ο π.Χ. αιώνα έπαιξε κυρίαρχο ρόλο στην ελληνική ιστορία. Η έκδοση είναι δίγλωσση (ελληνικά - αγγλικά).