Το αστέρι του νότου = L' etoile du sud - Verne, Jules, 1828-1905 (Αστήρ, 1989)
Ο νεαρός Γάλλος χημικός Κυπριανός Μερέ αγαπά την Αλίκη, την κόρη του φιλοχρήματου ιδιοκτήτη αδαμαντωρυχείων στη Ν. Αφρική Τζον Γουότκινς. Ο πατέρας της κοπέλας αρνείται να τη δώσει στο νεαρό επιστήμονα γιατί είναι φτωχός. Ο Κυπριανός, για να γίνει πλούσιος και να μπορέσει να παντρευτεί την Αλίκη, προσπαθεί να φτιάξει τεχνητά διαμάντια. Ένας εργάτης στην υπηρεσία του βάζει κρυφά στο δοκιμαστικό σωλήνα ένα πελώριο διαμάντι που βρήκε. Ο Κυπριανός το νομίζει τεχνητό, το ονομάζει «Αστέρι του Νότου» και το χαρίζει στην Αλίκη. Αλλά το διαμάντι εξαφανίζεται. . . Από εδώ και πέρα το μυθιστόρημα αποκτά εντυπωσιακό ενδιαφέρον και καταλήγει σ’ ένα απροσδόκητο όσο και απρόσμενο τέλος. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)