Ανακαλύπτοντας τον Φόρεστερ : μυθιστόρημα - Ellison, James (Το βιβλίο στον κινηματογράφο, 2001)
Άριστος μαθητής, άριστος μπασκετμπολίστας, ο νεαρός μαύρος Τζαμάλ μοιάζει να μην ταιριάζει στη φτωχογειτονιά που μεγάλωσε, ούτε όμως και στο αριστοκρατικό σχολείο στο οποίο σπουδάζει με υποτροφία. Δεν έχει κανέναν με τον οποίο να μπορεί να μοιραστεί το κρυφό του όνειρο: να γίνει συγγραφέας. Ώσπου τυχαία ένα βράδυ γνωρίζει έναν εκκεντρικό ηλικιωμένο άνδρα. Ανάμεσα στους δύο αυτούς μοναχικούς ανθρώπους αναπτύσσεται μια φιλία που θα αποδειχθεί καταλυτική και για τους δύο. Όταν όμως ο Τζαμάλ θα κληθεί να πάρει κάποιες σημαντικές αποφάσεις που αφορούν στο μέλλον του, θα ανακαλύψει ότι είναι και πάλι μόνος. Ή μήπως όχι; Το Ανακαλύπτοντας τον Φόρεστερ γυρίστηκε ταινία από τον Γκας Βαν Σαντ (σκηνοθέτη, μεταξύ άλλων, των ταινιών Το δικό μου Αϊντάχο και O ξεχωριστός Oυίλ Χάντινγκ) με πρωταγωνιστές τον Σον Κόνερι, τον Φ. Μάρεϊ Άμπραχαμ, την Άννα Πάκουιν και τον Ρομπ Μπράουν στο ρόλο του νεαρού Τζαμάλ. Η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βερολίνου το 2001.