Η Ναύπακτος στη διαδρομή του χρόνου - Βαρδακούλας, Ιωάννης Δ. ([χ.ό.], 1996)
Κεφάλαιο Α΄ Μυθικοί χρόνοι --Κεφάλαιο Β΄Αρχαιότητα -- Κεφάλαιο Γ΄ Η ορθόδοξη χριστιανική -- Κεφάλαιο Δ΄ Ρωμαϊκή, Βυζαντινή και υστεροβυζαντινή περίοδος -- Περιγραφή της Ναυπάκτου από περιηγητές -- Κεφάλαιο Ζ΄ Η περίοδος της ελληνικής επανάστασης -- Κεφάλαιο Η΄ Οι μεταπελευθερωτικοί χρόνοι -- Κεφάλαιο Θ΄ Οικονομικοκοινωνικός και πολιτιστικός βίος -- Τα χρόνια της γερμανοϊταλικής κατοχής -- Κεφάλαιο Κ΄ Τα σημερινά προβλήματα και η εξέλιξη της πόλης -- Παράρτημα με πίνακα μαθητών σχολείου Ναυπάκτου-1837