Οι λαοκρατικοί θεσμοί της εθνικής αντίστασης : ιστορική και νομική προσέγγιση - Τσουπαρόπουλος, Θανάσης (Ελληνικό αριστερό κίνημα, 1989)
Ο μεγάλος εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ είχε δύο σκέλη: το πολεμικό, δηλαδή τον αγώνα για την απελευθέρωση της χώρας και το πολιτιστικό, δηλαδή την πολιτιστική ανάπλαση της χώρας με τη θεμελίωση και ανάπτυξη της δημοκρατίας. Για το σκοπό αυτό δημιούργησε νέους, λαοκρατικούς θεσμούς, την Αυτοδιοίκηση και την Λαϊκή Δικαιοσύνη. Το βιβλίο αυτό του δημοσιογράφου και παλαίμαχου αγωνιστή Θανάση Τσουπαρόπουλου αναφέρεται σ’ αυτούς ακριβώς τους θεσμούς: τη γέννηση, την εξέλιξη και την ανάπτυξή τους, από τον πρωταρχικό «Κώδικα Ποσειδώνα», ώς τις μεγάλες συνταγματικές και πολιτειακές επεξεργασίες της «κυβέρνησης του βουνού», της ΠΕΕΑ.