Ανάποδα χρόνια : συλλογική μνήμη και ιστορία στο Ζιάκα Γρεβενών 1900-1950 - Buschoten, Riki Van (Λαϊκός πολιτισμός. Τοπικές κοινωνίες, 1997)
Η ιστορία της Αντίστασης εξακολουθεί να παρουσιάζει κενά, ιδίως ως προς τις επιπτώσεις των ιστορικών εξελίξεων στη ζωή και τις απόψεις των απλών ανθρώπων. Η συγγραφέας της εργασίας αυτής επιχειρεί να μελετήσει και να καλύψει αυτά ακριβώς τα κενά, μέσα από το παράδειγμα ενός χωριού, του Ζιάκα Γρεβενών, όπου, κατά την περίοδο αυτή η μαζική υποστήριξη του Ε Α. Μ. και του Κ Κ. Ε από τους κατοίκους του ήταν εντυπωσιακή, με αποτέλεσμα να επονομαστεί "Μικρή Μόσχα".