Στα φτερά του οράματος : εθνική αντίσταση, μεταβαρκιζιανοί διωγμοί, εμφύλιος πόλεμος, πολιτική προσφυγιά - Ρόσιος, Αλέκος, 1917-2005 (Κώδικας, 1997)
Είναι αναμφισβήτητο ότι το μεγαλόπνοο Έπος της Εθνικής Αντίστασης των Ελλήνων πατριωτών 1941-44 εναντίον των Γερμανών - Ιταλών και των Βουλγάρων κατακτητών δεν έχει καταγραφεί ακόμα στο σύνολό του και σε όλες του τις λεπτομέρειες. Πολλά σημαντικά περιστατικά παραμένουν άγνωστα ή έχουν μεταφερθεί με σοβαρές ελλείψεις και σφάλματα, από αφηγήσεις και αναμνήσεις εκείνων που τα έζησαν. Υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γραφούν, πολλές ασάφειες που πρέπει να φωτισθούν, για να διασωθεί και να αποδοθεί σωστά όλο το μεγαλείο της Εθνικής Αντίστασης και να παραδοθεί στις επόμενες γενιές σαν πολύτιμη κιβωτός της μνήμης του Έθνους. Ο Αλέξης Ρόσιος αισθάνθηκε, σαν εκπλήρωση χρέους του απέναντι στον ελληνικό λαό και την ιστορία του, να δώσει τη δική του προσωπική κατάθεση για την Εθνική Αντίσταση και τον Εμφύλιο Πόλεμο που ακολούθησε, όπως και τη μαρτυρική ζωή της προσφυγιάς στην οποία κατέφυγαν μετά την ήττα του δημοκρατικού στρατού οι μαχητές του. Έτσι, το βιβλίο του Αλέξη Ρόσιου (Υψηλάντη) δεν είναι μόνο μια προσωπική κατάθεση-μαρτυρία του συγγραφέα για τα όσα έζησε ο ίδιος στα τελευταία πενήντα ταραγμένα χρόνια της πατρίδας μας, αλλά και μια ουσιαστική και πολύ σημαντική συμβολή για τον εμπλουτισμό με αναμφισβήτητα στοιχεία της νεότερης ιστορίας του τόπου μας.