Η επέμβαση των Αγγλων στην Ελλάδα : από τη Βάρκιζα στον εμφύλιο πόλεμο : Φεβρουάριος 1945, Αύγουστος 1946 - Richter, Heinz A. 1939- (Πολιτική και ιστορία, 1997)
Tα Δεκεμβριανά -υποστηρίζεται στο βιβλίο αυτό- δεν ήταν σε καμιά περίπτωση, όπως ακόμα και σήμερα ισχυρίζονται ορισμένοι, η κομμουνιστική επανάσταση που προετοιμαζόταν επί μακρύ χρονικό διάστημα ήταν η επέμβαση που προετοίμαζε ο Tσώρτσιλ, διπλωματικά και στρατιωτικά, με κάθε επιμέλεια, από το καλοκαίρι του 1943 για να συντρίψει την ελληνική Aντίσταση στο σύνολό της, με σκοπό την αποκατάσταση των ημι-αποικιακών σχέσεων εξάρτησης, όπως ίσχυαν προπολεμικά. H στρατιωτική επέμβαση των Bρετανών άνοιξε το δρόμο στην ελληνική Δεξιά για την επανοδό της στην παλαιά της θέση εξουσίας.