Ιστορικές αναμνήσεις : από τα παιδικά χρόνια ως την κατοχή - Σαράφης, Στέφανος Γ., 1890-1957 (Επικαιρότητα, 1980)
Το βιβλίο αυτό γράφτηκε για το λαό, για να γνωρίσει τι έγινε στον τόπο μας τα τελευταία σαράντα χρόνια ως την κατοχή. Περιλαμβάνει τα γεγονότα όπως τα είδα και τα έζησα. Πολλοί από τους αναγνώστες ίσως δεν έχουν διαβάσει την ιστορία, ίσως λόγω της ηλικίας τους δεν ξέρουν καθόλου τα γεγονότα. Αναγκάσθηκα γι' αυτό να δώσω μια μικρή περίληψη ωρισμένων γεγονότων. Έτσι θα κατανοήσουν καλλίτερα τα γεγονότα που έζησα. Δεν περίμενα να περάσουν πολλά χρόνια όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιου είδους γραφτά, γιατί ήθελα να γίνουν γνωστά τα πράγματα αυτά για να κατανοηθούν καλλίτερα κείνα που έγιναν τα τελευταία 10 χρόνια, στην Ιταλογερμανική κατοχή, την απελευθέρωση και τον εμφύλιο πόλεμο. Αν πέτυχα το σκοπό αυτό θα το κρίνουν οι αναγνώστες. Γενάρης 1952.