Τα σημεία καμπής στην δραστηριότητα της ελληνικής οικονομίας, 1840-1913 - Πετράκης, Παναγιώτης Ε. (Μελέτες Οικονομικής Ιστορίας, 1992)
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ της έρευνας που δημοσιεύεται είναι ό εντοπισμός των σημείων καμπής στη δραστηριότητα της ελληνικής οικονομίας την περίοδο 1840-1913. Η περίοδος πού αναλύεται οροθετείται από το έτος από το οποίο αρχίζουν αρκετές διαθέσιμες χρονολογικές σειρές, δηλαδή το 1840, και το έτος πριν από την εμπλοκή της Ελλάδας στον Πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, δηλαδή το 1913. Στήν εργασία αυτή επιχειρείται, ίσως πρώτη φορά για την ελληνική οικονομική ιστορία, ή αντιμετώπιση των οικονομικών εξελίξεων της συγκεκριμένης περιόδου ως ενότητας μέσα από την ανάλυση διαθέσιμων χρονολογικών σειρών, από τις οποίες έχουν διαμορφωθεί οι 90 πίνακες πού παρατίθενται στο κείμενο και στο παράρτημα του βιβλίου. Με αυτή την έννοια ή εργασία αποτελεί συμβολή στην ελληνική οικονομική ιστορία δίνοντας υλικό στους ιστορικούς και στους οικονομικοιστορικούς της ελληνικής οικονομίας αναφορικά με τις εξελίξεις στην οικονομική δραστηριότητα τη συγκεκριμένη περίοδο. Εξάλλου η παντελής έλλειψη μιας παρόμοιας συστηματικής εργασίας δικαιώνει τη διενέργεια της συγκεκριμένης μελέτης, έστω και αν τα αποτελέσματά της υποφέρουν από κάποια ελαττώματα πού σχετίζονται με τις συνθήκες διεξαγωγής της έρευνας. Ως ειδικότεροι στόχοι της εργασίας αυτής μπορούν να αναφερθούν οι παρακάτω: (α) Να προσδιοριστεί ό τύπος (συχνότητα, διάρκεια κτλ.) της εμφάνισης των σημείων καμπής στην ελληνική οικονομία τον 19ο αιώνα, (β) Να μελετηθεί ή σχετική συμπεριφορά του δημοσιονομικού και ιδιαίτερα του τραπεζικού τομέα, (γ) Να διατυπωθούν υποθέσεις για το πρότυπο, και τις διαχρονικές μεταβολές του, των διασυνδέσεων της ελληνικής οικονομίας με τις οικονομίες του εξωτερικού, όπως επίσης για το πρότυπο διασυνδέσεων του οικονομικού κέντρου με την περιφέρεια στο πλαίσιο της εγχώριας οικονομίας.