Η ελληνική αντίσταση 1940-1944 - Κέδρος, Ανδρέας (Θεμέλιο, 1976)
"Το έργο αυτό, που βγήκε το 1966 στη Γαλλία, εκδόθηκε σχεδόν αμέσως και στην Ιταλία, μ' ένα σημαντικό και εγκωμιαστικό πρόλογο του Φερρούτσιο Πάρρι, πρώτου Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας που είχε βγει από την Αντίσταση. Δυο χρόνια κατόπιν, κυκλοφόρησε στην Πορτογαλία, δηλαδή πολύ πριν από τα πρόσφατα γεγονότα που έφεραν αυτή τη χώρα να γκρεμίσει τη φασιστική δικτατορία. Όμως η "Ιστορία" μου της "Ελληνικής Αντίστασης" δε μεταφράστηκε ούτε στην Ομοσπονδιακή Γερμανία, ούτε στις αγγλοσαξωνικές χώρες, ούτε στην ΕΣΣΔ, ούτε στις λαϊκές δημοκρατίες. Και μόλις τώρα κυκλοφορεί στην Ελλάδα...