Ο πόλεμος του 1940-41 και η μάχη της Κρήτης : φάσεις και παρασκήνια - Λιναρδάτος, Σπύρος Ν. 1923-2004 (Προσκήνιο, 1995)
Το βιβλίο του Σπύρου Λιναρδάτου "Ο πόλεμος τον 1940-41 και η Μάχη της Κρήτης" εμπλουτίζει, σε ιδανικό βαθμό την ιστορικά έγκυρη τριλογία του για την περίοδο 1935-41. Πρώτη ουσιαστική συμβολή της τριλογίας αυτής η έρευνα γύρω από την προϊστορία της 4ης Αυγούστου με φυσική συνέχεια την ανάλυση των δομών του δικτατορικού καθεστώτος και τη συνακόλουθη σκιαγράφηση των χαρακτηριστικών της εξωτερικής του πολιτικής. Στην παρούσα έκδοση ο Σπύρος Λιναρδάτος διερευνά συστηματικά και νηφάλια τα πολιτικά προσκήνια και τα πολεμικά δρώμενα από την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου (στις 28 Οκτωβρίου 1940) ως τη μάχη της Κρήτης (στα τέλη Μαΐου 1941) μετά τη μεσολαβήσασα, τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς, ναζιστική εισβολή. Συνολικά τα κυρίαρχα δραματικά γεγονότα που εμπίπτουν στην αντιστασιακή εποποιία του ελληνικού λαού απέναντι στις δυνάμεις του Άξονα. Οι συγκλονιστικές εξελίξεις της περιόδου 1940-41 προσεγγίζονται μέσα από ενδελεχή έρευνα δημοσιευμένων και αδημοσίευτων πηγών με απώτερο στόχο την ερμηνεία της επικής στάσης του ανώνυμου Έλληνα πολίτη στη συγκυρία του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου. Κι ακόμη την αποσαφήνιση των αμφιλεγόμενων επιλογών της ηγεσίας του στη διάρκεια της κατάλυσης της ελληνικής κυριαρχίας. Καθώς εύστοχα υπογραμμίζεται από τον συγγραφέα "Η απόκρουση και απώθηση των Ιταλών από το μικρό ελληνικό στρατό αποτελεί την πρώτη συμμαχική νίκη εναντίον του Άξονα στην Ευρώπη που ολόκληρη σχεδόν είχε υποταγεί, χωρίς σοβαρή αντίσταση, στις στρατιές του Χίτλερ. Διαλύεται ο μύθος για το αήττητο των φασιστικών δυνάμεων και τονώνεται η διάθεση για αντίσταση. Οι ελληνικές νίκες προκαλούν ξέσπασμα ενθουσιασμού και αισιοδοξίας στην Ελλάδα και χαιρετίζονται από όλο τον μαχόμενο κατά του ναζισμού και του φασισμού κόσμο". (Από τον πρόλογο της έκδοσης)