Αιχμάλωτοι των Τούρκων : Αύγουστος 1922 Αύγουστος 1923 - Σπανομανώλης, Χρήστος, 1900- (Εστία, 1956)
Το βιβλίο αυτό γράφτηκε το 1923, σχεδόν αμέσως μόλις γύρισα από την αιχμαλωσία. Γράφτηκε σαν προσωπικό Ημερολόγιο μιας εποχής που μόλις είχε περάσει κι είχε αφήσει αδρές και ανάγλυφες τις σκληρές αναμνήσεις της. Το 1932 η εφημερίς "Έθνος" άρχισε την δημοσίευσι στην πρώτη μορφή του, αλλά διεκόπη η έκδοσίς του από επέμβασι της τουρκικής Πρεσβείας, χάριν της ελληνοτουρκικής φιλίας, που μόλις εγεννάτο. Μετά τα γεγονότα της 6ης Σεπτεμβρίου το Έθνος ξανάρχισε, και συνεπλήρωσε, την δημοσίευσί του. Η εξέλιξις της καταστάσεως που επανέφερε στην επιφάνεια το ημερολόγιο αυτό, επέβαλε την δημοσίευση του σε βιβλίο. Έτσι θα μπορέσουν να το γνωρίσουν περισσότεροι Έλληνες. Αυτή είναι και ή μόνη φιλοδοξία από την έκδοσί του. (Απόσπασμα από τον πρόλογο της έκδοσης)