Μπαουντολίνο - Eco, Umberto, 1932-2016 (Ελληνικά Γράμματα, 2001)
Στην περιοχή του νότιου Πεδεμόντιου (βορειοδυτική Ιταλία), εκεί όπου μερικά χρόνια αργότερα θα ιδρυθεί η Αλεξάνδρεια (1168 μχ), ο μικρός Μπαουντολίνο, ένας ευφάνταστος και δαιμόνιος χωρικός, θα κατακτήσει τον Φρειδερίκο Βαρβαρόσσα και θα γίνει θετός γιος του. Ο Μπαουντολίνο είναι ένας μεγάλος ψεύτης, αλλά ως εκ θαύματος, τα παραμύθια που επινοεί και αφηγείται δημιουργούν πραγματικά ιστορικά γεγονότα. Αυτός και οι φίλοι του θα επινοήσουν τη μυθική επιστολή του Ιωάννη του Πρεσβύτερου, που επαγγελόταν στη Δύση ένα χριστιανικό βασίλειο της μακρινής Ανατολής, επιστολή η οποία πραγματικά κυκλοφορούσε ευρύτατα την εποχή εκείνη και φλόγισε τη φαντασία ακόμα και του Μάρκου Πόλο. Ο Μπαουντολίνο θα μεγαλώσει και θα ωθήσει τον Φρειδερίκο, με πρόφατη μια σταυροφορία, να επιστρέψει στον Ιωάννη τον Πρεσβύτερο το πιο πολύτιμο κειμήλιο της χριστιανοσύνης, το ιερό Δισκοπότηρο. Ο Αυτοκράτορας θα πεθάνει στη διάρκεια του ταξιδιού κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες που μόνο ο Μπαουντολίνο είναι σε θέση να αποκαλύψει. Μόνος πια θα συνεχίσει το ταξίδι του. Ο Μπαουντολίνο αφηγείται την ιστορία του στον Βυζαντινό ιστορικό Νικήτα Χωνιάτη, τις μέρες που η Κωνσταντινούπολη καίγεται και οι σταυροφόροι τη λεηλατούν (1204). Ωστόσο, οι εκπλήξεις διαδέχονται η μια την άλλη με αποκορύφωμα τη μεγάλη ανακάλυψη των τελευταίων σελίδων του έργου. Μέσα από την αφήγηση του Μπαουντολίνο, ξεδιπλώνονται εξαιρετικές πτυχές του Μεσαίωνα, απ' την Ευρωπαϊκή Βρεττάνη μέχρι τα βάθη της Ασίας, με τις ιστορικές και μυθοπλαστικές διαστάσεις του. Στα μάτια και το νου του αναγνώστη δεν προβάλλουν μόνο η σύγκρουση μεταξύ Αυτοκρατορίας και κοινοτήτων στην κεντρική Ευρώπη, η Τρίτη Σταυροφορία, η άλωση της Κωνσταντινούπολης απ' τους Φράγκους, το Σχίσμα μεταξύ των δυο Εκκλησιών, οι θεολογικές και φιλοσοφικές αντιπαραθέσεις της εποχής αλλά και δημιουργήματα της φαντασίας των διαφόρων ταξιδιωτών, οι οποίοι θέλησαν να υπερβούν τα όρια του γνωστού κόσμου συναντώντας κυνοκέφαλους, υπατίες, σκιάποδες, βλέμμες και άλλα τέρατα που κατοικούσαν στα ζωολόγια του Μεσαίωνα. Το Μπαουντολίνο είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που περιέχει εν σπέρματι τα προβλήματα της σύγχρονης Ιταλίας, δεν είναι μόνο μια ιπποτική περιπέτεια , μια ιστορία ενός αδύνατου εγκλήματος, ένα φανταστικό αφήγημα, ένα θέατρο γλαφυρών γλωσσικών επινοήσεων, αλλά και το υπαρξιακό οδοιπορικό ενός ασυνήθιστου ανθρώπου, ο οποίος οδηγεί τη διαφορετικότητά του στα άκρα, στα όρια μιας δύσκολης όσο και τρυφερής ερωτικής ιστορίας με μια ξεχωριστή απόγονο της Υπατίας και μιας αδύνατης εκπλήρωσης υπόσχεσης.