Τα ελληνικά στρατεύματα του 1821 : οργάνωση, ηγεσία, τακτική, ήθη, ψυχολογία - Βακαλόπουλος, Απόστολος Ε., 1909-2000 (Βάνιας, 1991)
Η αξία του έργου, το οποίο είναι καλά τεκμηριωμένο και διαβάζεται με ζωηρό ενδιαφέρον, έγκειται στο ότι ο συγγραφέας κατόρθωσε να τοποθετήσει τη στρατιωτική Ιστορία της εποχής του 1821 μέσα στα πλαίσια της εσωτερικής κοινωνικής Ιστορίας και να απομονώσει από τα εξωτερικά γεγονότα τα ψυχολογικά αίτια τα οποία διαφωτίζουν και θεμελιώνουν τα γεγονότα. Η εργασία αυτή είναι εργασία ενός maitre.