Ξένοι ταξιδιώτες στην Ελλάδα 333 μ.Χ.-1700 : δημόσιος και ιδιωτικός βίος, λαϊκός πολιτισμός, εκκλησία και οικονομική ζωή, από τα περιηγητικά χρονικά. - Σιμόπουλος, Κυριάκος, 1921-2001 ([χ.ό.], 1981)
Οι πηγές -- Μαρτυρίες -- Τα κείμενα -- μετά τις σταυροφορίες -- Η αποσύνθεση της αυτοκρατορίας -- ΙΕ΄ αιώνας: Η ανησυχία -- ΙΣΤ΄ αιώνας: Η μεγάλη περιπέτεια -- ΙΖ΄αιώνας: Προς την Ελλάδα