Ιστορία της Ελλάδος : από των πανάρχαιων χρόνων μέχρι σήμερον επί τη βάσει των αρχαίων και νέων πηγών Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, των νεων πορισμάτων της επιστήμης, και των πολεμικών και πολιτικών γεγονότων της συγχρόνου εποχής. - Στρατηγόπουλος, Αναστάσιος-Μιλάνος, 1887-1950 (Πατρίδος, 1933)
Από Λέοντος του Ε΄(813 μ.Χ.) μέχρι Βασιλείου Α΄ του Μακεδόνος (867 μ.Χ.) -- Συνέχεια πέμπτης ιστορικής όψεως -- Οι χρόνοι του βυζαντινού ελληνισμού -- Μέγιστη ακμή και παρακμή της αυτοκρατορίας -- Εποχή της μακεδονικής δυναστείας -- Οι τελευταίοι βασιλείς της μακεδονικής δυναστίας -- Η εποχή των τεσσάρων σταυροφοριών (Δούκαι, Κομνηνοί και Αγγελοι, 1057-1204 μ.Χ.