Ιστορική πορεία του ελληνικού έθνους. Τόμος 3ος-4ος : οι νεώτεροι ελληνικοί χρόνοι (1863-1941) - Νικόλης, Δημήτρης Κ. (Παπαδόπουλος τυπογρ., 1978)
Η μονάρχία στην Έλλάδα -- Η οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζώη της χώρας -- Ο χαρίλαος Τρικούπης, ο Δεληγιάννης και το στέμμα -- Ραγιάδες και δούλοι γίναμε και πάλι με τον πόλεμο του 1897 -- Το κρητικό ζήτημα και η συνεχής πάλη των Κρητών για την ελευθερία τους -- Οι αγρότες μας και μετά το Κιλελέρ -- Το στρατιωτικό κίνημα του 1909 -- Ελευθέριος Βενιζέλος -- Οι απελευθερωτικοί βαλκανικοί πόλεμοι η Ελλάδα βρίσκει την εθνική ταυτότητα -- Ο Α΄παγκόσμιος πόλεμος και η Ελλάδα -- Η εκστρατεία στη Ρωσία -- Η μικρασιατική εκστρατεία - Η διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας - Η εμφάνιση του Κεμάλ -- Η εργατική μας τάξη και ο συνδικαλισμός -- Η δράση πολιρτικών και στρατιωτικών προσωπικοτήτων της χώρας -- Οι πνευματικοί μας άνθρωποι στην πορεία της χώρας