Επιχείρηση Σάυλωκ : μια ομολογία : μυθιστόρημα - Roth, Philip, 1933-2018 (Πόλις, 2001)
Στην "Επιχείρηση Σάυλωκ", ο Φίλιπ Ροθ, μυθιστορηματικό alter ego του συγγραφέα, ανακαλύπτει ότι κάποιος σωσίας του σφετερίζεται το όνομά του στην Ιερουσαλήμ, για να προπαγανδίσει την αποχώρηση των Εβραίων από το Ισραήλ και την επιστροφή τους στην Ευρώπη. Η ιστορία αυτή δίνει το πρόσχημα στον συγγραφέα Φίλιπ Ρoθ να ξεκινήσει μια σατιρική περιπλάνηση στο χώρο της πολιτικής με οξυδερκείς αναλύσεις για τη Διασπορά, το κράτος του Ισραήλ, το Παλαιστινιακό πρόβλημα και την εβραϊκή ταυτότητα, ιστορία που συνοδεύεται από μια -υποτίθεται- αυτοβιογραφική μαρτυρία. Η αντιπαράθεση του συγγραφέα με τον "άλλον του εαυτό" καταλήγει στο εγκώμιο της μυθοπλασίας: μόνον αυτή εμπεριέχει την αλήθεια. Πεντακόσιες τριάντα μία σελίδες ενός πολύ μεγάλου Φίλιπ Ροθ: συναρπαστική ιστορία κατασκοπείας, αστυνομικό μυθιστόρημα, πολιτικό θρίλερ, στοχασμός πάνω στην εβραϊκότητα, ανάλυση για το κράτος του Ισραήλ και την Ιντιφάντα, ένα εύθυμο μυθιστόρημα γεμάτο από αυτήν την "αντιτραγική δύναμη που καθιστά τα πάντα φάρσα και κωμωδία", με άλλα λόγια ένα μυθιστόρημα μυθιστορηματικής ελευθερίας, "συγγραφική φαντασία που σκαρφίζεται κάτι πολύ πιο γοητευτικό από την όποια γελοία ή ασήμαντη αλήθεια". (Josyane Savigneau, εφημερίδα "Le Monde", 21.4.1995)