Νέα ελληνική ιστορία : 1204-1985 - Βακαλόπουλος, Απόστολος Ε., 1909-2000 (Βάνιας, 1993)
Οι επίμονες προτροπές, αλλά και η επιθυμία μου να δώσω στα χέρια του λαού μας μια κάποια πυξίδα μέσα στον ωκεανό των γεγονότων μιας χιλιετίας περίπου, δηλαδή ένα ευσύνοπτο, αλλά και περιεκτικό σύγγραμμα της νέας μας ιστορίας με σαφείς και θετικές πληροφορίες, απόσταγμα των συστηματικών ερευνών και αναζητήσεών μου επί δεκαετίες ολόκληρες, με έπεισαν να προχωρήσω στην εκπλήρωση τού σκοπού αυτού. Τα γεγονότα τα εξετάζω στη συνέχεια και στην εξέλιξή τους. Δεν ξεχνώ ότι είμαι ιστορικός και όχι κοινωνιολόγος [...] (ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ)