Ληστρικά τραγούδια - Χαλατσάς, Δημήτρης (Νέα ελληνική βιβλιοθήκη, 2000)
Όπως είναι γνωστό, το Κλέφτικο Τραγούδι είναι ένας σημαντικός κλάδος του Δημοτικού Τραγουδιού, που δημιουργήθηκε και τραγουδήθηκε ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο και στην Στερεά Ελλάδα τους τελευταίους αιώνες της Τουρκοκρατίας, αλλά και κατά τα Επαναστατικά και Μετεπαναστατικά Χρόνια, οπότε και χαλάρωσε η επικαιρότητά του. Παράλληλα, ήδη από το 1836 και μεταγενέστερα μέχρι το 1935, δηλαδή μέσα σε μία εκατονταετία, η Ελλάδα αντιμετώπισε έντονα τη δράση της ληστοκρατίας, η οποία υπήρξε από τα μεγαλύτερα προβλήματα των Κυβερνήσεων που επακολούθησαν, μέχρι την εξάλειψή της λίγο πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Λαός στο πρόσωπο αυτών των Βασιλέων των Ορέων βρήκε νέα ινδάλματα, τα οποία εξιδανίκευσε και τραγούδησε, συνθέτοντας τις περισσότερες φορές τραγούδια για τους ληστές, στα χνάρια του Κλέφτικου Τραγουδιού, αλλά και με αυτογενείς ποιητικούς δρόμους. Με τα τραγούδια αυτής της εκατονταετίας, τα οποία είναι αθησαύριστα, ασχολήθηκε ο Δημήτρης Χαλατσάς, ο οποίος έκανε την επιλογή με σημειώσεις και σχόλια για την παρούσα πολύτιμη έκδοση.