Η απαγορευμένη εικόνα : διώκτες και ιεροκτόνοι του Νίκου Ζαχαριάδη 1949-1973 - Παπαϊωάννου, Αχιλλέας Ι., 1918-2014 (Ιστορία και μνήμη, 2001)
Ο Ζαχαριάδης πάλεψε αναμφίβολα ως το τέλος. Ώς την ημέρα που τον βρήκαν με τη θηλιά στο λαιμό. Αλλά ποιοί ήταν εκείνοι που απαιτούσαν την χωρίς όρους υποχώρησή του, μια «δήλωση μετανοίας»; Ποιοί τον είχαν πλησιάσει τις τελευταίες μέρες της ζωής του και ποιοί είχαν περικυκλώσει το σπίτι του, μια μέρα πριν τον βρούν κρεμασμένο; Έβαλε ο ίδιος τη θηλιά στο λαιμό του ή ο βρόγχος «σφίχτηκε» όταν ήταν πια νεκρός; Οι απαντήσεις σ' αυτά και σε πολλά άλλα ερωτήματα, βρίσκονται καταχωνιασμένες στα αρχεία της Κα Γκε Μπε. Το μακρινό Σουργκούτ -το «βαθύ πηγάδι της Σιβηρίας», όπως το αποκαλούσε ο ηγέτης του ΚΚΕ- εξακολουθεί να κρύβει το μεγάλο μυστικό του. Όχι όμως για πάντα!