Ταξίδι στη σκιά του Βυζαντίου - Dalrymple, William (Η περιπέτεια του ανθρώπου, 2001)
Την άνοιξη του 587 μ.Χ. δύο καλόγεροι, ο Ιωάννης Μόσχος και ο μαθητής του Σοφρώνιος ο Σοφιστής, ξεκίνησαν να διασχίσουν ολόκληρη την τότε βυζαντινή αυτοκρατορία, από τις ακτές του Βοσπόρου ως τους αμμόλοφους της Αιγύπτου. Σκοπός τους να συλλέξουν τη σοφία των μοναχών της ερήμου. Δεκατέσσερις αιώνες αργότερα, ο Ουίλιαμ Νταλρίμπλ ξεκινάει από το Αγιο Όρος το ίδιο ταξίδι με οδηγό τον Μόσχο.