Οι μεγάλες δυνάμεις και η παρακμή του ευρωπαϊκού κρατικού συστήματος 1914-1945 - Ross, Graham (Ιστορία και κοινωνία. Θέματα ευρωπαϊκής ιστορίας ;, 1987)
Μετά το 1930 οι διακρατικές συνεργασίες διακόπηκαν, αφού οι διάφορες κυβερνήσεις προσπαθούσαν να προστατέψουν την οικονομία τους. Έτσι εξαφανίστηκαν οι επανορθώσεις και τα πολεμικά χρέη. Στο εσωτερικό της κάθε χώρας ενθαρρυνόταν ο πολιτικός εξτρεμισμός, πράγμα που φάνηκε καθαρά το 1933, όταν ο Χίτλερ κατέλαβε την εξουσία στη Γερμανία. Μέσα σε μια τέτοια ατμόσφαιρα οικονομικής διάλυσης, ο παγκόσμιος πόλεμος ήταν αναπόφευκτος..