Η συνθήκη του Αγίου Στεφάνου και ο ελληνισμός : η βοσνιακή κρίσις και η πρεσβευτική διάσκεψις της Κωνσταντινουπόλεως, ο ρωσοτουρκικός πόλεμος και η Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, το συνέδριον του Βερολίνου - Νάλτσας, Χριστόφορος Α. (Μακεδονική λαϊκή βιβλιοθήκη, 1953)
Επί τη επικειμένη συμπληρώσει εβδομηκονταπενταετίας από της εν Αγίω Στεφάνω της Κωνσταντινουπόλεως υπογραφής της ομωνύμου μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας συνθήκης ειρήνης η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών μοι ανέθεσε κύκλον εκ τριών ομιλιών υπό τον γενικόν τίτλον «Η Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου και ο Ελληνισμός», αίτινες εγένοντο εις την αίθουσαν διαλέξεως αυτής κατά την 29ην Νοεμβρίου, 3ην και 13ην Δεκεμβρίου 1952 υπό τους εξής ειδικωτέρους τίτλους: I) Η Βοσνιακή κρίσις και η Πρεσβευτική διάσκεψις της Κωνσταντινουπόλεως, II) Ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος και η Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου και III) Το Συνέδριον του Βερολίνου. Το παρόν τεύχος περιλαμβάνει το κείμενον των τριών ομιλιών άνευ διορθώσεων ή συμπληρώσεων ει μη μόνον ως προς τας υποσημειώσεις, αίτινες προσετέθησαν διά τον κατατοπισμόν του αναγνώστου, όστις τυχόν θα ήθελε να ερευνήση τα ζητήματα περισσότερον.