Τ΄ άσπρα παπούτσια - Κανάκης, Νικόλαος, 1927- (Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά και για νέους : Συλλογή Χελιδόνια ;, 1999)
Ένα ζευγάρι άσπρα παπούτσια γίνονται μαγνήτης για ένα δεκάχρονο αγόρι, που μηχανεύεται χίλιους δυο τρόπους για να τ' αποκτήσει. Σκοντάφτει όμως στην παράλογη απαίτηση των μεγάλων να καταπιεί μιαν ασήκωτη για το χαρακτήρα του προσβολή, που του δημιουργεί μια μεγάλη κόλαση στο μικρό του παράδεισο. Η χαρά που περίμενε έγινε πίκρα αβάσταχτη, που τη μοιράστηκε με τον Αρτέμη, τον αγαπημένο του σκύλο. Γι'αυτό, όταν ο Αρτέμης μπαίνει στο στόχαστρο της οργής της κακιάς γειτόνισσας, κάνει τ' αδύνατα δυνατά να τον προστατέψει κι από κει και πέρα όλα στροβιλίζονται σε μια αλυσιδωτή κωμικοτραγική περιπέτεια, που φέρνει σε δύσκολη θέση μικρούς και μεγάλους.