Τα ξύλινα σπαθιά : ιστορία πολέμου κλίμαξ 1 : 100 - Καλιότσος, Παντελής, 1925-2016 (Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά και για νέους : Συλλογή περιστέρια, 2001)
Δε νομίζω πως έχει μεγάλη διαφορά αν εδώ πέρα τα σπαθιά είναι ξύλινα και τα πιστόλια νεροπίστολα. Η μανία του πολέμου αρχίζει με τα τυροβόλα και καταλήγει στα πυροβόλα! Εδώ τα παιδιά, όπως το συνηθίζουν κάποιες φορές, δίνουν μάθημα στους μεγάλους για τον αφοπλισμό: κάνουν μποϊκοτάζ στα πολεμικά παιχνίδια! [...]