Η ελληνική "πόλις" - Glotz, Gustave, 1862-1935 (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 1994)
Το βιβλίο εξετάζει πως γεννήθηκε, εξελίχθηκε και παρήκμασε εκείνος ο τύπος κράτους που οι αρχαίοι Έλληνες ονόμασαν πόλιν καθώς και οι θεσμοί, ο τρόπος λειτουργίας και η επίδραση τους στη νοοτροπία των πολιτών και τη διαμόρφωση του ελληνικού πολιτισμού.