Κάτω απ τον ίσκιο του βουνού - Ρίτσος, Γιάννης, 1909-1990
Νένα, μη σβήσεις ακόμη το φως. Κάθησε λίγο μαζί μου. Σαν σβήνει το φως, δεν έχω που να μείνω, χάνω τον ορισμένο χώρο, τον σχεδόν δικό μου. Νιώθω τότε την κυριαρχία του πελώριου βουνού πάνω στη μοίρα μας·- αυτό το βουνό .