Από τη Θεσσαλονίκη στη Βενετία, ιστορία της οικογένειας Νιννή : 17ος-20ός αι. : συμβολή στη μελέτη του παροικιακού ελληνισμού - Ψαράς, Ιωάννης Δ. (Μακεδονική Βιβλιοθήκη, 1997)
Στη βόρεια Ιταλία, στην περιοχή Veneto (την άλλοτε Terraferma) και σε απόσταση 20 χιλιομέτρων ανατολικά από την πόλη Treviso, υπάρχει το χωριό Monastier. Ένας οικισμός του χωριού αυτού ονομάζεται (από τα ερείπια μιας παλιάς εκκλησίας) Chiesa Vecchia. Στην περιοχή δεσπόζει ένα περίφρακτο αρχοντόσπιτο, που είναι γνωστό ως villa Ninni. Εκεί ζούσε ως το 1989 ο τελευταίος άρρην γόνος μιας μεγάλης και πλούσιας οικογένειας, που καταγόταν από τη Θεσσαλονίκη. Οι Νιννήδες εγκαταστάθηκαν τον 18ο αιώνα στη Βενετία και ανέδειξαν πολλά μέλη τους ενεργά στελέχη του ελληνισμού της πόλης αυτής, λογίους και μελετητές των φυσιογνωστικών κυρίως επιστημών. Η οικογένεια υφίσταται ακόμη, δεδομένου ότι στα 1988, ένα χρόνο πριν πεθάνει, ο άγαμος και άτεκνος Γεώργιος-Αντώνιος Νιννής υιοθέτησε τον ανεψιό του, γιο της αδελφής του Αντωνιέττας, τον Guiberto Ninni-Riva, καθιστώντας τον γενικό του κληρονόμο στην περιουσία, στον τίτλο του κόμη και στο οικόσημο, καθώς και στο επώνυμο Ninni, που μάλιστα τοποθετείται επίσημα πριν από το Riva, το επώνυμο που έφερε ο Guiberto πριν από την υιοθεσία. Άλλωστε ο νέος αυτός συνεχιστής της οικογένειας είναι το γένος Νιννή. [...] (Από τον πρόλογο της έκδοσης)