Παράκελσος - Jung, Carl Gustav, 1875-1961
πάρχουν διάφοροι τρόποι για να κοιτάξουμε τη ζωή και το έργο των εξαιρετικών ανθρώπων. Μπορούμε να τους δούμε στο φως της προσωπικής τους εξέλιξης, ή των επιδράσεων που δέχτηκαν -των ιστορικών, είτε των λιγότερο απτών συλλογικών επιρροών που εκφράζονται με τον όρο Zeitgeist. Ο Γιουγκ έστρεψε την προσοχή του στα μεγάλα πολιτιστικά κινήματα, όπως και κυρίως η αλχημεία, που αναδύθηκαν κατά καιρούς είτε σαν αντισταθμίσματα είτε σαν άμεσα παράγωγα του Zeitgeist, και ακόμη στο δημιουργικό πνεύμα προσφέροντας πρωτοποριακές ερμηνείες σε πεδία τόσο διαφορετικά μεταξύ τους, όπως ήταν η ιατρική, η ψυχανάλυση, οι Ανατολικές σπουδές, οι εικαστικές τέχνες και η λογοτεχνία. Σε τεκμηρίωση του παραπάνω κεντρικού θέματος, παρουσιάζουμε συγκεντρωμένα τα δοκίμιά του για τον Παράκελσο, το Φρόυντ, και τον σινολόγο Ρίτσαρντ Βίλχελμ. Έτσι, με την παρουσίαση των αρχετυπικών δομών απ' όπου πηγάζει η επιστημονική και καλλιτεχνική δημιουργικότητα, και της μελέτης, ειδικότερα, της δυναμικής του "αρχέτυπου του πνεύματος", επιτυγχάνεται η αρμονική αντίστιξη στο κοινό θέμα της συλλογής αυτών των δοκιμίων. (Από το εισαγωγικό σημείωμα της αγγλικής έκδοσης)