Ludwig Wittgenstein : το χρέος της μεγαλοφυΐας - Monk, Ray (Φιλοσοφία / Βιογραφία, 1999)
Ο Ludwig Wittgenstein (Βιένη 1889 Λονδίνο 1951) είναι, κατά γενική ομολογία, ο σημαντικότερος φιλόσοφος του αιώνα μας και, κατά πολλούς, ένας από τους μεγαλύτερους στοχαστές όλων των εποχών.Τουλάχιστον στην Ευρώπη, στην Αμερική και στην Αυστραλία, δεν υπάρχει σήμερα πανεπιστήμιο που να μην έχει φιλοξενήσει έστω κάποιο σεμινάριο γύρω απ' τη φιλoσοφία του. Οι δε φιλοσοφικές δημοσιεύσεις, ακόμη και όταν δεν έχουν ως άμεσο αντικείμενο τη διδασκαλία του, εμπνέονται σε μεγάλο βαθμό από ιδέες του, μιμούνται επιχειρηματολογικά σχήματα ή υιοθετούν μεθοδολογικές προσεγγίσεις του. Το ενδιαφέρον με το οποίο το αναγνωστικό κοινό (ειδικό και μη) περιβάλλει τις οποιεσδήποτε σχετικές δημοσιεύσεις είναι τόσο έντονο, ώστε μπορούμε να μιλάμε για "μόδα Wittgenstein". Αν και η πρωτοτυπία της σκέψης του είναι επαρκής λόγος αυτής της "βιτγκενσταϊνομανίας", το ευρύτερο κοινό έλκεται κυρίως από χαρακτηριστικά της γοητευτικής προσωπικότητάς του, όπως οι μυστικιστικές του τάσεις, ο ανηλεής ηθικός αυτοέλεγχος, η βαθύτητα των αισθητικών του αποτιμήσεων, ο αντικομφορμισμός του, ο ασκητισμός του, η ειλικρίνειά του, ακόμη και η ιδιομορφία των ερωτικών του επιλογών. Και μόνη η καταγραφή των κρισιμοτέρων περιστατικών της ζωής του δημιουργεί την εικόνα ενός πολύ ξεχωριστού ανθρώπου ενός συγχρόνου "αγίου".