Μαργκερίτ Γιουρσενάρ : η επινόηση μιας ζωής - Savigneau, Josyanne (Χατζηνικολής, 1992)
Πρόλογοι σε επανεκδόσεις ή νέες εκδόσεις, αφιέρωση ενός τόμου της Pleiade στην συγγραφέα όσο αυτή ζούσε, αυτοβιογραφική τριλογία στον Λαβύρινθο του Κόσμου, όλα αυτά θα έκαναν τους αναγνώστες της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ να πιστέψουν πως θα μπορούσαν ν' ανασυστήσουν, χάρη σ' εκείνην την ίδια, τις μεγάλες γραμμές της ζωής της. Πόσο μάλλον που η Μαργκερίτ Γιουρσενάρ είχε με διαθήκη οργανώσει τα αρχεία της για το μέλλον. Η σύνταξη λοιπόν μιας βιογραφίας της Γιουρσενάρ δε σημαίνει μόνο ανασύσταση των πραγματικών γεγονότων και των σωστών ημερομηνιών μιας ζωής, που η ηρωίδα της δεν έπαψε να σημειώνει τη διαδρομή της, αλλά, και κυρίως, χάραξη της πορείας μιας ελευθερίας που στο πέρασμα του αιώνα ξέφυγε από όλες τις συμβατικότητές του - κοινωνικές, οικογενειακές και λογοτεχνικές. Η ανασύσταση της εκπληκτικής αυτής ύπαρξης σημαίνει ότι φωτίζουμε μ' ένα ολωσδιόλου καινούριο φως τη γένεση ενός έργου, μοναδικού στη σύγχρονη λογοτεχνία. Μέχρι το τέλος, η Μαργκερίτ κράτησε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του μεγάλου μυθιστορήματος που επινόησε, της ζωής της, και αυτό το ανέκδοτο μυθιστόρημα της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ έγραψε η Ζοζιάν Σεβινιώ. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)