Έρασμος - Zweig, Stefan, 1881-1942 (Βιογραφίες / Γκοβόστη, 1990)
Ανάμεσα σ’ όλους τους διανοούμενους και συγγραφείς της Δύσης, ο Έρασμος ήταν ο πρώτος συνειδητός Ευρωπαίος - έγραψε τα έργα του στη διεθνή γλώσσα των ουμανιστών - ο πρώτος μαχητικός «Ειρηνόφιλος», ο πιο εύγλωττος υπερασπιστής του ανθρωπιστικού, κοινωνικού και πνευματικού ιδανικού. Κι αν στην πάλη του για μια οργάνωση του πνευματικού μας κόσμου πιο δίκαιη νικήθηκε, αυτή η τραγική του μοίρα συσφίγγει ακόμα περισσότερο τους αδελφικούς δεσμούς που μας ενώνουν μαζί του. Ο Έρασμος αγάπησε πολλά πράγματα που κι εμείς τ’ αγαπάμε: Την Ποίηση και τη Φιλοσοφία, τα έργα τέχνης και τα βιβλία, τις γλώσσες και τους λαούς και χωρίς καμιά διάκριση ολόκληρη την ανθρωπότητα, που είχε τάξει σκοπό της ζωής του να ανυψώσει ηθικά.