Τζαίημς Τζόυς ζωή και έργο - Joyce, James, 1882-1941 (Θεμέλιο, 1983)
Το έργο του Τζαίημς Τζόυς δε θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς την «αναπόφευκτη μεταβλητικότητα του ορατού» και κυρίως τη μεταβλητικότητα της γλώσσας, που αενάως μεταμφιέζεται στα πιο γκροτέσκα ή σοφά της μασκαρέματα. Ο δημιουργός αυτού του έργου ήταν πολύ περήφανος που κατόρθωσε να γράψει τα δεκαοχτώ επεισόδια του Οδυσσέα, σε δεκαοχτώ διαφορετικές γλώσσες και ανάλογες φιλοσοφικές θέσεις. Η γνωστή εξίσωση των στρουχτουραλιστών: γλώσσα = πρόσωπο + πράγμα, κατορθώθηκε στον Οδυσσέα. Η ίδια εξίσωση στη μέγιστη υπερβολή μπόρεσε να πραγματοποιηθεί στο Finnegans Wake.