Έκτωρ - Romilly, Jacqueline de, 1913-2010 (Το Άστυ, 1998)
Η συγγραφέας, ακάματη και αξιοθαύμαστη δια βίου της αρχαίας διάκονος της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, προσφέρει με το προκείμενο βιβλίο της μια γοητευτική περιγραφή της προσωπικότητας και της μοίρας του Έκτορος, και διαμέσου της περιγραφής αυτής μια πειστική έξαρση των ελληνικών ηθικών αξιών, καθώς και της απαράμιλλης τέχνης του Όμηρου.