Ο Νίκος Ζαχαριάδης στο Νταχάου : μαρτυρία μιας εποχής - Παπανίκος, Βαγγέλης (Ιστορία και μνήμη ;, 1999)
Ο παλαίμαχος αγωνιστής Βαγγέλης Παπανίκος έζησε από κοντά τον Νίκο Ζαχαριάδη στα μπουντρούμια της Γενικής Ασφάλειας Αθηνών, στο κολαστήριο του Νταχάου στη Γερμανία, αλλά και σ' εκείνες τις δραματικές στιγμές του, όταν επιστρέφει στην Αθήνα και ξαναπαίρνει στα χέρια του την ηγεσία του κινήματος, μετά από εννιά χρόνια απουσίας. Αυτές τις εμπειρίες του, που αναμφίβολα ρίχνουν νέο φως στη βιογραφία του Ζαχαριάδη, καταθέτει με ασυνήθιστη ειλικρίνεια και τιμιότητα ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου.