Άρης Βελουχιώτης : το χαμένο Αρχείο, άγνωστα κείμενα : η στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ απέναντι στον Άρη Βελουχιώτη, 1941-1945 - Φαράκος, Γρηγόρης Κ., 1923-2007 (Ελληνικά Γράμματα, 1997)
Αλλά γιατί ο Άρης; Γιατί τη θέση των αδιάφθορων που προπηλακίστηκαν και διαγράφηκαν δεν θα την πάρει ποτέ κανένα Πρεζίντιουμ κανενός ιερατείου. Γιατί οι ήρωες αυτοκαταστρέφονται ή δολοφονούνται, δεν ηττώνται. Γιατί στο καταφύγιο του ασυμβίβαστου δεν χωρούν έτοιμες συνταγές, προγράμματα και εντολές. Γιατί αβοήθητος, ηρωικά αναδιπλωμένος, με ηθική συνέπεια θα συγκλονίζει. Γιατί η ζωή του μιλάει δίχως συνήγορο για λογαριασμό όλων μας. Άμποτε να μαθαίναμε, τουλάχιστον, να αναρωτιόμαστε και να ανησυχούμε. .