Αίμα χαμένο και κερδισμένο : μυθιστόρημα : ο κόσμος που πεθαίνει - Καραγάτσης, Μιχάλης, 1908-1960 (Νεοελληνική λογοτεχνία, 2001)
Στον δεύτερο τόμο της τριλογίας που περιλαμβάνει επίσης τα έργα Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου και Τα Στερνά του Μιχαλου, ο Ρούσης ολοκληρώνεται ως μορφή που αναπήδησε απ' τον κόσμο του μεγάλου ξεσηκωμού του Εικοσιένα. Η Επανάσταση εδώ δεν αντιμετωπίζεται κοντόφθαλμα, αλλά υπό το πρίσμα της ζωής. Απο τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα του Καραγάτση.