Διαδρομές της Μέλπως Αξιώτη 1947-1955 : μαρτυρίες και κείμενα από τα αρχεία σύγχρονης κοινωνικής ιστορίας - Ματθαίου, Άννα (Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, 1999)
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΞΙΩΤΗ: Οι μαρτυρίες και τα κείμενα που δημοσιεύονται εδώ ιχνηλατούν ένα οδοιπορικό, γεωγραφικό και συνειδησιακό, από τις Δύσκολες Νύχτες ως τη στράτευση της κατοχικής και μετακατοχικής Αθήνας, από την ενεργό δράση στο Παρίσι, τα χρόνια του εμφυλίου, στο πλευρό της «Ελεύθερης Ελλάδας» ως την εναγώνια προσπάθεια της Μέλπως Αξιώτη να παραμείνει συνεπής κομματική διανοούμενη και δημιουργός στις δύσκολες συνθήκες του εκπατρισμού. Προσπάθεια που μοιάζει να οδηγεί στη σιωπή και σ' εκείνη την αθεράπευτη νοσταλγία για ό,τι έμεινε πίσω στο χώρο και το χρόνο..