Η πόλη του Βόσπορου : σύντομος συστηματικός οδηγός - Πασαδαίος, Αριστείδης Α. (Βιβλιοθήκη της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, 1981)
[...] Σήμερα η μεγάλη πολιτεία, η παλιά αριστοκράτισσα, εκσυγχρονίζεται. Ο αρχικός της χαρακτήρας, ο τόσο ιδιότυπος, που την έκαμνε μοναδική στον κόσμο και κατά τις δύο διαφορετικές περιόδους της ζωής της, αλλοιώνεται σιγά - σιγά κάτω από την πίεση των αναγκών της βιομηχανοποιημένης εποχής μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Πόλη του Βοσπόρου έχασε την παλιά της γοητεία. Αυτή τη φορά η έλξη της οφείλεται, εκτός από τη φυσική της καλλονή, που πάντα μένει ίδια, στον απαράμιλλο ιστορικό και αρχαιολογικό της πλούτο. Με την ανάπτυξη του οργανωμένου τουρισμού στην εποχή μας, χιλιάδες κόσμος την επισκέπτεται κάθε χρόνο. Πόσοι όμως απ' αυτούς που ακούν τον "οδηγό" να τους εξηγεί τα καθέκαστα του κάθε μνημείου, ή που τριγυρίζουν την πόλη με λεωφορείο, κατορθώνουν να συλλάβουν το νόημα του παλιού χαρακτήρα της αριστοκράτισσας πολιτείας; Πόσοι, επιστρέφοντας στις πατρίδες τους, διατηρούν σαφή εικόνα αυτών που είδαν και αισθάνονται ότι κάτι διδάχθηκαν για τους πολιτισμούς, την τέχνη και τα αντιπροσωπευτικά της μνημεία που επισκέφθηκαν; Ελάχιστοι νομίζω. Και αυτοί είναι εκείνοι που δεν θεωρούν σκοπό του ταξιδιού τους την απλή εκδρομή αλλά την περιήγηση, που σημαίνει τη λαχτάρα να δουν και να γνωρίσουν τα μέρη που θα επισκεφθούν. Η γνωριμία όμως αποτελεί πρόβλημα, γιατί σημαίνει εξοικείωση προς το αντικείμενό της, που δεν εξασφαλίζεται με την απλή περιγραφή εκείνων που βλέπουμε. Για να εξασφαλισθεί χρειάζεται και κάποια σχετική μελέτη. Εδώ ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα: Τι να μελετήσει και πόσο ο φιλότιμος ταξιδιώτης που, ούτε ειδικός είναι για να καταπιαστεί με συγγράμματα σχετικά με τον πολιτισμό και την τέχνη του τόπου που επισκέπτεται, ούτε και τη διάθεση ή τον απαιτούμενο χρόνο διαθέτει; Τη λύση αυτού του προβλήματος έχει για σκοπό το μικρό αυτό βιβλίο. [...] (Από τον πρόλογο της έκδοσης)