Θεσσαλονίκης τοπιογραφία - Ζαφείρης, Χρίστος Ν., 1945- (Παρατηρητής, 1990)
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: ΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΠΗΣ «Ο Χρίστος Ζαφείρης, αν και ξεκινάει από το ρεπορτάζ, μπολιάζει τα γραφτά του με αρκετά ποιητικά στοιχεία και με απρόβλεπτους συνειρμούς, ενώ με τη συνθετική του ικανότητα αξιοποιεί τα όσα ξέρει και τα όσα βλέπει, έτσι που γίνεται συχνά γοητευτικός. Δεν παύει βέ. βαια να μελαγχολεί, καθώς διαπιστώνει πως αυτό που επιβίωσε δεν είναι τίποτα μπροστά σ' αυτό που χάθηκε απ' την άλλη μεριά όμως τον διατρέχει και μια κρυφή αισιοδοξία για τη σημασία που έχει στη ζωή μας «η μνήμη και η συνείδηση της Θεσσαλονίκης». Ντίνος Χριστιανόπουλος