Ταξίδι στη δυτική Μακεδονία : άνοιξη του 1806 - Pouqueville, Francois Charles Hugues Laurent (Αφών Κυριακίδη, 1985)
[...] Τα μέρη της Δυτικής Μακεδονίας, που αναφέρει ο Πουκεβίλ στ Οδοιπορικό του τα περπάτησε όλα ένα ένα και ότι λέει γι αυτά είναι βίωμά του. Ένας που ξέρει τα μέρη αυτά δε μπορεί παρά να βρεθεί σύμφωνος μαζί του. Και ακόμα πως, όσα γράφει, δείχνουν ένα ταξιδευτή έξυπνο και πολύξερο, που μ όλες τις αδυναμίες του, ήταν ωστόσο έτοιμος για το ταξίδι του αυτό και πως μπορούσε να βλέπει και να παρατηρεί. Έπειτα ήξερε τα ελληνικά του κι αυτό είχε μεγάλη σημασία για το ταξίδι του. Μα και γι αυτό μπόρεσε να μας δώσει κάποιες μορφές του λαϊκού πολιτισμού της Δυτικής Μακεδονίας που δεν τις είδαν άλλοι. [...]