Θηβαϊκή προσωπογραφία - Κουμανούδης, Στέφανος Α., 1818-1899 (Βιβλιοθήκη της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, 1979)
Χρησιμοποιώ τον όρον "προσωπογραφία", ως και άλλοι προ εμού, ίνα δηλώσω αλφαβητικόν κατάλογον των ονομάτων των Θηβαίων των ιστορικών της Ελλάδος χρόνων μέχρι τον 4ου αι. μ.Χ. Προσεπάθησα να περιλάβω, όσους εμαρτυρήθησαν εκ των φιλολογικών και επιγραφικών κειμένων και των νομισμάτων μέχρι και του έτους 1964. Εφρόντισα να έχω προ οφθαλμών τας νεωτέρας των εκδόσεων, αλλά δεν ηδυνήθην να αναθεωρήσω, ως είχον κατά νουν, και πάντα τα κείμενα των θηβαϊκών επιγραφών, επειδή ταύτα κατά το πλείστον είναι δυσπρόσιτα εν τω Μουσείω των Θηβών. Όταν τούτο γίνη δυνατόν, θα δημοσιεύσω συμπλήρωμα περιλαμβάνον τας τυχόν νέας αναγνώσεις και τα νέα κείμενα και πληροφορίας και διορθώσεις. Ενίοτε περιέλαβαν και νεωτέρας του 1964 πληροφορίας, πλην τούτο δεν εγένετο κατά σύστημα, άλλ' επ ευκαιρία, οσάκις τούτο ήτο επιτρεπτόν και επιβεβλημένον εκ των πραγμάτων. (...) (ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ)